Camping Mirsk - Polen

Over Polen

Polen heeft een oppervlakte van 312.68 km2 en ligt in het hart van Europa. Polen telt ongeveer 38,6 miljoen inwoners. Een heel groot deel van de Poolse bevolking is katholiek, maar in het gebied Silezie wonen ook veel protestanten. De christelijke feestdagen zoals Kerstmis, Pasen, Sacramentsdag en Maria-Hemelvaart worden uitgebreid gevierd. De winkels zijn dan gesloten. Zaterdagmiddag sluiten de kleinere winkels rond 14.00 uur. De supermarkten zijn zowel op zaterdag als op zondag tot 20.00 uur geopend.

De prijzen in Polen zijn over het algemeen nog steeds lager dan in West-Europa. De munteenheid van Polen is de zloty (PLN). Een zloty onderverdeeld in 100 grosze. 1 PLN is ca. 0.26 euro waard. Creditcards worden op veel plaatsen in Polen geaccepteerd. Pinautomaten zijn bijna overal te vinden. Ook Westerse winkels als de Lidl, Aldi en Carrefour. De Poolse taal behoort tot de West-Slavische tak van de familie van Baltoslavische talen. Deze stammen weer af van de Indogermaanse talen. De Poolse taal vertoont overeenkomsten met het Tsjechisch, Russisch en Bulgaars.

Klimaat

Het Poolse klimaat vormt de overgang van een gematigd zeeklimaat in het noorden en westen naar een droog landklimaat in het zuiden en oosten. Net als in Nederland komt de wind overwegend uit het westen. Het weer in de bergen kan snel veranderen. Polen heeft, over het algemeen, warme zomers. Meestal is er in de bergen wat meer kans op regen. De warmste delen van het land zijn de laaglanden bij Silezie.
De herfst begint in september. Maar Polen kent ook een Gouden herfst. Dit is een herfst met heel wat zonnige dagen. Polen kent strengere winters dan in Nederland. In de bergen vriest het ca. 130 dagen per jaar.

  izerski 010 kleiner  izerski 012 kleiner