Camping Mirsk - Polen

Mirsk (ong. 3 km.)
mirsk kleinerMirsk ligt op ongeveer 5 minuten rijden vanaf de camping. U vindt hier diverse winkeltjes
en de supermarkten EKO, Dino en de
Biedronka. Bij de EKO is er op maandag- en zaterdagmorgen markt. Het is een typisch Pools stadje. Kenmerkend zijn de winkels die in een vierkant rondom het gemeentehuis zijn gelegen. Er zijn een paar gezellige restaurantjes.

Swieradow Zdroj (ong. 8 km.)
Op circa 8 km. afstand ligt het wintersportplaatsje Swieradow Zdroj, gelegen op ongeveer 800 meter hoogte. U vindt hier gezellige toeristische winkeltjes, sjieke kuuroorden, restaurantjes, barretjes en een skilift. Maar ook in de zomer is het hier heel gezellig. De schitterende omgeving leent zich uitstekend
voor het maken van wandelingen. In Swieradow Zdroj is recent een nieuwe kabelbaan aangelegd. Hiermee kunt naar boven en een prachtige wandeling maken. Swieradow Zdroj ligt aan het begin van het Sudeten- of Reuzengebergte.

Lubomierz (11 km.)
Het plaatsje Lubomierz ligt aan de uitlopers van het Izerskie-gebergte. Net als vele typische Poolse stadjes, heeft Lubomierz een mooi marktplein met grote huizen met arcaden. Het marktplein wordt gedomineerd door de Barokke Benedictijnenkerk, die rond 1727 is gebouwd door Jakob Scheerhof. Lubomierz staat bekend om de vele Poolse films die er zijn opgenomen. Dit plaatsje werd echt beroemd door de film Sami-Swoi (vertaling: alleen o
zwemmeermirsk kleinernze mensen) die er opgenomen werd. In Lubomierz is ook een museum gevestigd in het Plociennik-huis, deze stamt uit de 16e eeuw. In dit museum kan men de rekwisieten bekijken die zijn gebruikt voor de film Sami Swoi.

Lesna (ong. 15 km.)
In de omgeving van Lesna, in Czocha, staat het imposante slot Czocha. Het ligt aan de oever van het Lesnianskie-meer en is van verre te herkennen. Het slot stamt uit de 14e eeuw, maar is een aantal keren verwoest en weer opgebouwd, waardoor er een mengeling aan stijlen is ontstaan. Dit schitterende slot is al diverse malen als filmdecor gebruikt o.a. voor Harry Potter. U kunt het slot bezoeken, waar u de martelkamers en de uitkijktoren kunt bekijken. Er worden ook rondleidingen gegeven, waar u enkele kamers te zien krijgt. Ook kan er een boottochtje op het meer gemaakt worden. In de meren van Lesna kunt u heerlijk zwemmen. Aan het water zijn er gezellige terrasjes en er zijn ook waterfietsen te huur.

Szklarska Poreba (ong. 20 km.)
Deze (wintersport)plaats ligt aan de voet van de berg Szrenica (1362 m). Deze plaats is een uitstekend uitgangspunt voor het maken van fantastische wandelingen in de Karkanosze. Dit gezellige toeristische plaatsje is ook bekend vanwege zijn glaswerk (Silezisch kristal). U vindt hier volop winkeltjes en restaurantjes. Vlak buiten Szklarska Poreba vindt u de 15 meter hoge Szklarska waterval. U kunt hier schitterende wandelingen maken door de eindeloze sparrenbossen. Daarnaast is er een gezellig centrum waar u o.a. de zomer rodelbaan vindt.

Jelenia Gora (ong. 30 km.)

27 kleinerDeze mooie en gezellige plaats ligt aan de voet van het Karkanosze gebergte. Het is een populaire toeristenbestemming en een geliefd startpunt voor het maken van fantastische wandelingen. Het historische hart van de stad is de Markt met het raadhuis en omgeven door statige en pastelkleurige huizen met arcaden. Er zijn mooie kerken te bezichtigen. Er zijn ook een paar interessante musea, zoals het Streekmuseum waar de grootste collectie decoratief glaswerk van Polen is ondergebracht. Kortom een gezellige stad met leuke winkels en sfeervolle terrasjes. Ook zijn in deze plaats grote supermarkten gevestigd zoals de Tesco, Kaufland en Carrefour. Deze winkels zijn ongeveer 16 uur per dag geopend.

Karpacz (ong. 40 km.)
Evenals Szklarska Poreba is dit een populaire plaats voor de buitensport. Er zijn hier ook een aantal kuuroorden. Markant is de houten Romaanse kerk Wang die rond 1842 werd gekocht van Noorwegen. De houten kerk is in 1842 afgebroken en verscheept naar Polen. Deze kerk kunt u bezoeken, ook kunt u er een dienst bijwonen. Nabij kerk Wang bevindt zich ook een stoeltjeslift die u richting de Sniezka brengt. Vanaf dit punt is het nog even klimmen naar de top. Aan weerszijden van de hoofdstraat vindt u gezellige winkeltjes en restaurantjes. In het centrum staat een oude lindeboom, ook wel de gerechtsboom genoemd, waaronder vroeger rechtszittingen werden gehouden. Vanuit Karpacz kan men de Vriendschapsroute lopen (Droga Przyjazni). Deze wandeling van circa 35 km. voert over de Sniezka en de Karkanoszepas, via Szrenica naar Szklarska Poreba. In het centrum van Karpacz is er een rodelbaan met een totale lengte van 1060 meter, en 30 km. per uur. Naast de rodelbaan is zich ook een bobsleebaan (Alpinecoaster) van 800 meter lang, 35 km. per uur.

Kowary (ong. 45 km.)
In Kowary kunt u een oude uraniummijn bezoeken. U maakt kennis met een 700 jaar oude mijn waar tijdens de Tweede Wereldoorlog naar metalen en mineralen is gezocht. De mijn beschikt over gangenstelsel van 20 tunnels. De mijn is gebruikt voor Poolse-Sovjet doeleinden om de eerste Sovjet A bommen te produceren. Vandaag de dag wordt de mijn nog gebruikt voor radon-therapie. Sinds 2000 is de mijn opengesteld voor toeristen. De toeristische route is ongeveer 1.2 kilometer lang en voert langs galerijen, kamers en grotten. U ziet hoe de mijnwerkers van toen hun werk deden. Kijk voor meer inform
atie bij activiteiten. Ook is er in Kowary een miniatuurpark gebouwd. In dit park maakt u kennis met de archictuur van Silezie. De paleizen, kerken en markten van oude stadjes zijn er nagebouwd op een schaal van 1:25.

Boleslawiec (ong. 45 km.)
dsc 0128 kleiner
In de buurt van de grens Duitsland/ Polen ligt het kleine stadje Boleslawiec. Boleslawiec ligt aan de rivier de Bobr. De historie van Boleslawiec gaat terug tot 1202. Dit stadje is het hart van de Poolse keramiek industrie. In dit stadje bevinden zich verschillende keramiekfabrieken die ook in hun fabriekswinkeltjes het traditionele Poolse keramiek verkopen. Boleslawiec heeft een gezellige binnenstad. De huizen met arcades gelegen rond het gemeentehuis hebben mooie pastelkleuren. Het gemeentehuis is gerenoveerd in 1522 nadat het ernstig beschadigd is geraakt, in 1776 kreeg het zijn uiteindelijke vorm. Rond de binnenstad zijn nog overblijfselen van een oude stadsmuur te zien. In de oude binnenstad vindt men ook de prachtige Kerk van de Maagd Maria uit de 15e eeuw met Barokke sculpturen. Het interieur van de kerk is vormgegeven door de Italiaanse schilder en beeldhouwer Giulio Simonetti. Boleslawiec heeft een gezellige binnenstad. De huizen met arcades gesitueerd rond het gemeentehuis hebben mooie pastelkleuren. Het gemeentehuis is gerenoveerd in 1522 nadat het ernstig beschadigd is geraakt, in 1776 kreeg het zijn uiteindelijke vorm. Rond de binnenstad zijn nog overblijfselen van een oude stadsmuur te zien. In de oude binnenstad vindt men ook de prachtige Kerk van de Maagd Maria uit de 15e eeuw met Barokke sculpturen. Het interieur van de kerk is vormgegeven door de Italiaanse schilder en beeldhouwer Giulio Simonetti.

Gorlitz (ong. 50 km.)
Görlitz is een gedeelde stad. Het ligt aan de rivier de Neisse, die de grens met Polen vormt. Aan de overzijde ligt het Poolse Zgorzelec dat tot 1945 het oostelijke stadsdeel van Görlitz was. De beide steden hebben een partnerschap gesloten en verklaard samen een Europese stad te zijn. Bezienswaardig is zeker de St. Peter en Paul kerk, de Markt en de gebouwen eromheen, die voor een deel nog uit de Renaissance stammen. Het Schönhof bijvoorbeeld werd in 1526 gebouwd en is daarmee het oudste voorbeeld van een burgerhuis uit de Renaissance in Duitsland. Over het algemeen is de oude binnenstad nog geheel intact.